Tovább a tartalomra
május 31, 2020 / baranyoszsuzsa

Mama, igazat mesélj… 2. rész

2 hete elérkezett a pillanat, amikor már azért hívtam fel vendégeket, hogy elmondjam, végre újból jöhetnek. Folytatjuk, amit 2 hónapja félbe kellett hagynunk.

Természetesen közben is beszéltünk. Érdeklődtem, hogy mi van velük. Hogyan élik meg a kialakult helyzetet? Ki dolgozik, ki vette át a tanárok szerepét gyermekeinél?

 

Tőlem tudták meg, hogy bár a kozmetikák nyitva lehettek, de vendégeket kezelésekre nem fogadhattunk. Ők nem hagyhatták el az otthonukat ilyen céllal. Tény, hogy én és még rengeteg kolléganő önként zártunk be, de a kijárási korlátozás nem sokat váratott magára.

Megdöbbentő volt számomra, hogy rengeteg kozmetika zárt be önként, és nyitott ki rövid idő után „titokban”. A vendégeket ezzel teljesen összezavarva.

 

Amikor megírtam ennek a bejegyzésnek az első részét jobban megrázott, mint bármikor korábban. Nyugodt körülmények között mesélni a múltról, ami nem is az én múltam, hihetetlenül más érzés volt. Mindig jött egy történet a Mama igaz meséi közül, ami megvigasztalta, biztatta, összehasonlítási alapot adott annak a vendégnek, aki pont „bajban” volt.

Ösztönösen éreztem, hogy mit mondjak el. A nehéz helyzeteknek az idő távlatából nem volt olyan mázsás súlya.

Most minden megváltozott. A bizonytalanság átírt dolgokat. Máshová helyezte a hangsúlyokat.

 

Hetekig úgy éreztem, hogy nincs még itt az idő.

Talán elérkezett és én most törlesztem az adósságomat.

 

Ültem a hokedlin abban a konyhában, ahová lassan 19 éve nem tudok bemenni. Az agyam tudja, hogy egyetlen dolog állandó az életben, és az a változás. Szívem akkor sem engedi, hogy átlépjem azt a bizonyos küszöböt, ami korábban a világon a legtermészetesebb volt számomra.

 

Nem lehet egy óvodás korú gyereknek mesélni a háborúról. Az első mesék nem is erről szóltak. Évek teltek el és egyre kerekebb lett ez a történet.

 

Mama a 20 éves óbudai lány 1939 késő őszén ment férjhez a Nagypapámhoz. Azon a napon költözött ki Budakalászra a közös házukba. Nem tudom, hogy ki választotta ki pontosan a helyet, ahova a ház épült. Apai dédszüleim (Nagypapám oldaláról) vidékről költöztek fel Budapestre, és már 3 gyermekükkel érkeztek meg Budakalászra évekkel korábban. A vasutasoknak volt lehetőségük itt telket vásárolni. Később területeket vett, ahol mezőgazdasági munkákat végeztek az akkor már felnőtt Nagypapámmal. Aki munka után a földeken dolgozott.

 

Mama mindig azt mesélte az apósáról, hogy „nehéz” ember volt. Nem akarta, hogy a legidősebb fia megnősüljön. Sőt azt sem, hogy közel 30 évesen szórakozni járjon Óbudára. Ezért a Papa szépen felöltözve (eredetileg szabó a végzettsége) rendszeresen az ablakon keresztül távozott.

Akkor még a fiatalok tánciskolában ismerkedtek, ahová a lányokat a mamájuk gardedámként kísérte.

 

Nem volt szerelmi házasság. Bár a Papa véleményét erről a kérdésről nem ismerem. Mama csak annyit mondott, amikor évekkel később (a mesélésben) erről faggattam, hogy akkor ez nem így működött. Neki tetszett egy fiatalember, de a férfi akkor már elvált volt, ezért a szülei ellenezték.

Közben a Papa ablakon való távozásai csak szemet szúrtak az apjának. Minden lebeszélés ellenére (írtam már, hogy nehéz ember volt) úgy döntött, hogy megnézi magának ezt a lányt. Egyszer csak beállított (meghívás és bejelentkezés nélkül) a másik apai dédszüleimhez.

Hihetetlen csalódás érte, mert nem találta otthon Erzsikét, akire kíváncsi volt. Csak Lujzikát és Ilonkát.

 

Emlékszem, hogy minden novemberben érkezett egy képeslap. Aminek a szövegén rengeteget nevettünk. Idézem: „Drága Lujzikánk! Engedje meg, hogy Erzsébet nap alkalmából jó egészséget, és sok boldogságot kívánjunk! Pista, Ili”

Gyerekként gyakran gondolkoztam el azon, hogyha a postásnő beleolvas a nyitott képeslapokba, akkor mit gondolhat egy ilyen esetben.

 

Mi is történ valójában?

 

Mama születése előtt az apukájának az volt a kérése, hogyha kislányuk születik, akkor az ő akkor már nem élő anyukájának a keresztnevét kapja. Így lett volna Lujza. Dédi (ő a 8 dédszülőm közül az egyetlen, aki megélte dédunokái születését) ebbe bele is egyezett. Ellenben állítólag olyan törékeny újszülött volt a nagymamám, hogy a Szent Margit Kórház apácái attól félve, hogy nem éli meg a másnapot, megkeresztelték az éjszaka. Ráadásul volt még egy kislány, aki pont akkor született. „Sajnos” a keresztelés során összekeverték a neveket. Az egész történetben az a leggyanúsabb, hogy pont Erzsébet volt a másik név, ami Dédi anyukájának (az én másik üknagymamámnak) a keresztneve. Mennyi véletlen. Bevallom, hogy egy szót sem hiszek az egészből. Ráadásul Dédit ismerve, mindig az volt, amit ő akart.

Ilyen egyszerű okok vezettek oda, hogy a Bárányos Dédapán hiába akarta megnézni magának a fia választottját, úgy érezte, nem járt sikerrel.

 

Budakalász történetében több hihetetlenül érdekes kérdés van. Szentistvántelep talán a legizgalmasabb. Szentistvántelep először Pomázhoz tartozott. Pillanatnyilag is a legszélső utca másik oldala már Pomáz. Helyi közösségi média csoportokban többen leírták, hogy az egyik gyerek születési anyakönyvében még Pomáz szerepel, néhány évvel később született testvérének már Budakalász. Közben nem hogy csak egy házban, de egy ágyban is jöttek a világra.

 

A Dédszüleim háza egyértelműen Budakalász szentistvántelepi részén épült. Ellenben a nagyszüleimé már nem. A határvonal budakalászi részén van. Ennek pont a háború alatt volt jelentősége. A jegyrendszer miatt Mama 2 pici gyerekkel nem vásárolhatott a hozzá közeli boltban. Be kellett mennie a faluba, gyerekekkel, akár naponta kétszer is több kilométert gyalogolva.

 

Folytatom a következő részben.

Szeretettel,

Bárányos Zsuzsa

Kozmetikus, elektrokozmetikus, a hatékony alakformálás és bőrfiatalítás szakértője

http://www.elektro-szepeszet.hu

06/20-396-1953

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: