Tovább a tartalomra
április 28, 2018 / baranyoszsuzsa

Hogyan ne válasszon kozmetikust csak az olcsó árai miatt?

A kozmetikusok az áraikkal minősítik a szolgáltatásaikat. Legtöbbször úgy, hogy ezzel nincsenek is tisztában. Leggyakrabban úgy készülnek az árlisták, hogy a környéken a legolcsóbbak legyenek. Gondolom, hogy most legszívesebben megkérdezné, hogy vendégként miért baj ez. Olcsón megkapja azt a kezelést, amire szüksége van.

 

Bárcsak ilyen egyszerű lenne. Egy szolgáltatásnak van egy értéke és van egy ára. Jó esetben ez a kettő arányos. A pénz egy szükségszerű csereeszköz.

 

A kozmetikus meghatározza a kezeléseinek az árait. Ehhez figyelembe kell vennie a költségeit, amik nem egyértelműek. Fontos tisztába lenni azzal, hogy itt vállalkozásokról van szó. Túl magas árak kevésbé jellemzőek. Egyszerűen a legtöbb kozmetikus nem veszi a fáradságot és nem számolja ki pontosan. Ráadásul alacsony önbizalommal nem meri kiírni az általa megfelelőnek tartott árakat, mert fél, hogy akkor nem lesz elég vendége.

 

Bármit az értékénél alacsonyabb áron könnyű eladni. Csak az a gond, hogy az érték pont a költségekkel arányos. Ilyenkor hiába dolgozik sokat egy kozmetikus, nem lesz nyeresége. Sőt sokszor előfordul, hogy folyamatosan veszteséget termel. Próbál még többet dolgozni és a probléma nem oldódik meg. Biztos nagyon jól megy neki, gondolják a vendégek, mert hetekre nem tudok időpontot kapni hozzá. Közben pedig a kozmetikus fizetése nem arányos a munkájával. A boltban neki is minden pénzbe kerül és a sárga csekkeket is be kell fizetni.

 

Mi történik ilyenkor?

 

Valamin muszáj spórolni.

 

Spórolhat a kozmetikus az időn. Ennek két formája van. Több vendéget kezel párhuzalosan és ezzel elveszíti a vendég a kezelés intimitását. Nemcsak rá figyel a kozmetikus. Nem a megfelelő ideig van fent egy pakolás, hanem addig, amíg a másik vendégen végzett kezelés igényli. A másik lehetőség a kezelések hosszának rövidítése. Sokszor a vendégek az olcsó árakért az idejükkel fizetnek. Amikor megérkezik az előre megbeszélt időpontra a korábbi vendég még nincs kész. Pazarolják a drága idejét.

 

A másik nagyon jellemző költségcsökkentési lehetőség, amikor alacsonyabb minőségű (legtöbbször olcsóbb) kozmetikai termékeket alkalmaz a szakember, az árak alacsonyan tartása miatt. Az olcsóbb termék legtöbbször kevésbé hatékony. Ez az jelenti, hogy csak olcsóbbnak tűnik a kezelés, mert az ár érték arány megfelelő.

 

Ön szerint, ha van két gép, ami elvileg ugyanazt a technológiát alkalmazza, akkor hogyan lehetséges akár tízszeres árkülönbség? Az a kozmetikus, aki a drága gépet választja, szereti a munkájával megkereset pénzt, kidobni az ablakon? Elárulom, hogy nem jellemző. Azért vásárolja meg a sokkal drágább gépet, mert Önnek szeretne minél jobb szolgáltatást nyújtani. Figyel arra, hogy ne csak elmondhassa, hogy nála olyan kezelés is van, hanem hatékonyan tudjon segíteni. A vendég biztonságát fokozottan figyelembe veszi ilyenkor.

 

Sokszor látom, hogy nyitnak egy új kozmetikát vagy szépségszalont, és már előre meg lehet tippelni, hogy mikor fogják bezárni.

 

Ön a „házasságot” vagy az „egyéjszakás kalandokat” keresi inkább a kozmetikákban?

 

Olcsó árakkal hosszútávon nem lehet fenntartani egy kozmetikát. Illetve lehet, csak nem érdemes.

 

Milyen lesz az a kozmetika?

 

Amikor elmegy egy kezelésre nem lesz konzultáció. Azt fogja érezni, hogy nemcsak Önre figyel a kozmetikus, amíg ott van. Nem tud pihenni, mert nincs egyedül. A kozmetikus nem tudja képezni magát, mert ezek a képzések nem olcsók. Ráadásul munkaidőben vannak, ezért bevétel kiesést is jelentenek. Amikor egy szakember nem tud képzésekre járni, új anyagokat kipróbálni, akkor biztos lehet benne, hogy jó minőségű gépekbe sem tud beruházni.

 

Ön szeretne Magyarország legolcsóbb fogorvosához járni? Nem? Biztos voltam a válaszában.

 

Tisztába van, hogy a spórolás a fogorvosnál a legtöbbször később rengetegbe kerül.

 

Bőréből csak egy van.

 

„Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó árut vásároljak.” (Magyar közmondások nagyszótára)

 

 

Szeretettel,

Bárányos Zsuzsa

Kozmetikus, elektrokozmetikus, a hatékony alakformálás és bőrfiatalítás szakértője

http://zsirbontas-zsirfagyasztas.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: