Tovább a tartalomra
november 30, 2017 / baranyoszsuzsa

Hogyan ne válasszon kozmetikust csak a kor alapján?

A vendégek jelentős része a kozmetikus kora alapján szeretné megtudni, hogy mennyi ideje dolgozik a szakmában. Ma már a kozmetikus korából nem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy hány éves szakmai tapasztalata lehet.

 

 

Azoknál a kozmetikusoknál, akik közel 25 éve végeztek még néhány év eltéréssel megmondható, hogy mennyi időt töltöttek aktívan a szakmában. Elméletileg itt a 45 évnél idősebb szakemberekről lenne szó, de a kérdés messze nem ilyen egyszerű. Egyre több olyan kolléganőt ismerek, akik akár 40-45 évesen döntöttek úgy, hogy pályát szeretnének módosítani. Vegyünk például két 50 éves kozmetikust. Az egyik azonnal a középiskola után felvételizett és sikeresen elvégezte a 2 éves nappali képzést, a másik 45 évesen elment egy 1 éves felnőtt oktatásra. Az elsőnek 30 év szakmai tapasztalata van a háta mögött, még a másiknak csak 4 év. Ami azért őszintén bevallva nemcsak 26 évnyi különbséget jelent. Sajnos a nappali tagozatos képzést nagyon nehéz összehasonlítani a felnőtt oktatással, ami sokszor heti 4 óra elméletet jelent, ráadásul nem 2 évig. A gyakorlati képzés a másik nagy kérdés. Sok kozmetikus panaszkodik arról, hogy tanműhelyben egyszerűen lehetetlen megtanulni azokat az apró fogásokat, amik egy mester mellett természetesek. Mi történik, amikor egy új vendég jön el először? Hogyan mutatkozik be egy mester? Mit mond el a vendégnek még a kezelés előtt? Hogyan választanak egyáltalán kezelést? Mit szabad, sőt mit kell megkérdezni egy vendégtől? Hogyan lehet megkönnyíteni egy vendég számára az első találkozáskor azt, hogy egy még idegen ember előtt le kell vetkőznie? Mik azok a kérdések, amiket a vendég nem mer feltenni?

 

Régen léteztek olyan tanműhelyek, ahol a vendégek olcsóbb áron kapták meg a szolgáltatásokat, mert tanulók végezték el azokat az oktató felügyelete mellett. Ma már ilyenről nem is hallok.

 

Elképzelhetetlen, hogy egy vendég az első bejelentkezés előtt ezeket a kérdéseket feltegye. Abban az esetben, ha a kozmetikusnak van saját weboldala és a bemutatkozásban ír arról, hogy hány éve van a szakmában, sokat segít a jövendőbeli vendégeinek.

 

Hagyományos kozmetikai kezeléseknél sokkal nagyobb a jelentősége a szakmában eltöltött éveknek. Ellenben amikor a vendég modern elektrokozmetikai kezeléseket keres, akkor arra lenne kíváncsi, hogy azzal az eljárással mennyi tapasztalata van a szakembernek. Ezt már sokkal nehezebb mérni.

 

Rendszeresen beszélgetek kolléganőkkel. 8-10 éve kozmetikusként dolgoznak és az elektrokozmetikai kezelésekből gyakran csak az ultrahangos hatóanyag bevitelt alkalmazzák. Legtöbbször már a vendégek nyomására szeretnének új eljárásokat bevezetni. A gépvásárlás ilyenkor is nehéz kérdés. Az árak alacsonyan tartása érdekében a gépek közül a legolcsóbbat veszik meg leggyakrabban. Olcsó húsnak, mint tudjuk híg a leve. Olcsó gépekhez nincs vagy nem szakszerű az oktatás. Eleve a gép gyenge minőségű, még egy jól képzett kozmetikus sem tud vele ideális eredményeket elérni.

 

Természetesen egy frissen végzett kozmetikus is sok befektetett idővel és pénzzel hamar behozhatja a lemaradást. A képzések drágák és időigényesek. Munkaidőben zajlanak, tehát plusz kiesést jelentenek. Ráadásul sajnos van teljesen használhatatlan, amik inkább időfecsérlés. Az ilyeneket sem lehet megúszni, mert amíg nem ült valaki végig egy teljes napot értelmetlenül (lesz egy szép oklevele a falra) addig hihetetlen, hogy létezik ilyen.

 

A vendégek számára megmarad a próba szerencse lehetősége. Bejelentkezik egy kezelésre és konkrétan a saját bőrén tapasztalja meg, hogy jól választott-e. Semmiképpen nem ajánlom ezt a lehetőséget olyan kezeléseknél, ahol komoly károsodás érheti a bőrt.

 

Ilyenkor nagyon fontos informálódni. Különböző fórum oldalakon nagyon hasznos tanácsokat kaphatnak, akár kérdések feltevése nélkül is. Elég megfelelő időt szánni rá és sok kérdést és választ végigolvasni. Ellenben mindig el szoktam mondani a fórumokkal kapcsolatban, hogy egy nick név mögött nem tudhatjuk, hogy ki van, mennyire ért ahhoz, amiről véleményt ír.

 

Legideálisabb, ha van lehetőség személyes konzultációra. Itt sok minden kiderül. Szimpatikus a kozmetikus? Válaszolni tud minden kérdésünkre? Komfortos a kozmetika? Jól érezzük magunkat? Rend és tisztaság fogad minket?

 

Jó választást kívánok!

Bárányos Zsuzsa

Kozmetikus, elektrokozmetikus, a hatékony alakformálás és bőrfiatalítás szakértője

06/20-396-1953

http://zsirbontas-zsirfagyasztas.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: