Tovább a tartalomra
január 13, 2016 / baranyoszsuzsa

Zsírbontás zsírfagyasztás segítségével

A zsírbontó kozmetikai kezelések közül pillanatnyilag a leghatékonyabb a zsírfagyasztás. Az egyetlen, amerikai plasztikai sebészek által is elismert és zsírleszívás utókezelésében a kisebb zsírlerakodásokra alkalmazott zsírbontó eljárás.

Mi történik a zsírfagyasztás után a szervezetben felhalmozódott zsírral?

Először is tisztáznunk kell, hogy kétféle zsírszövet létezik. Eddig legtöbben csak a fehér zsírszövetet ismerték, aminek a feladata az energia raktározása zsír formájában. A mai rohanó életmód, a helytelen táplálkozás, és a mozgás szegény mindennapok, sokaknál a szükségesnél sokkal több energia bevitelét eredményezi az étkezések során, amit nem égetnek el sport segítségével ezért tárolódik a fehér zsírszövetben. Legtöbbször esztétikai problémák mellett komoly betegségek melegágyaként.

A „babaháj” kifejezést remélem, hogy sokan ismerik, de azt biztosan kevesen tudják, hogy egy másik, a barna zsírszövet ismertebb elnevezése. A barna zsírszövettel a kutatók sokáig nem foglalkoztak. Mint az ismertebb neve (babaháj) sejteti, azt gondolták róla, hogy csak a csecsemőkben van jelen, és a téli álmot alvó állatokban, és a kor előre haladtával az embereknél megszűnik. Szerepét kizárólag a test hőszigetelésének tulajdonították, és úgy gondolták, hogy a mozgás folyamatos fejlődésével már nincs rá szükség, ezért mennyisége csökken, és teljesen eltűnik egy bizonyos életkorra.

Az utóbbi időkben a kutatók meglepő felfedezéseket tettek. A barna zsírszövet nem hogy nem tűnik el, hanem nagyon fontos szerepe van. Kalóriát éget, és energiát használ fel. Gondolom fogyni vágyó olvasóknak ennél jobb hírrel nem is szolgálhatnék. Magában az, hogy egy szövet kalóriát éget már ok arra, hogy kiérdemelje a „jó zsírszövet” elnevezést legalábbis a fehér zsírszövettel szemben, ami csak energiát tárol annak felhasználásáig, és ezzel sok kellemetlen percet szerezve „tulajdonosának”, amikor az esztétikai megjelenését rontja has tájékon, csípőn, fenéken, combokon felhalmozódva.

Az emberek, mint emlősök állandóan szinten tartják a testhőmérsékletüket. A hőtermelés három típusát különíthetjük el, a didergést, a hőmérséklet és az anyagcsere által szabályozott hőtermelést. Az anyagcsere által szabályozott hőtermelés a hőegyensúly és a testtömeg között teremt kapcsolatot. A zsírfagyasztás a hőmérséklet által szabályozott hőtermelést használja fel. Hosszabb és intenzív hideg hatására a szervezet hőmérséklet által szabályozott hőtermeléssel reagál, amiben nagy szerepe van a barna zsírszövetnek. A zsírfagyasztás (kriolipolízis, cryolipolysis) a fehér zsírsejteket ért sokkterápia, ami a fagyasztás során éri a kezelt bőrterületet és a mélyen fekvő szubkután zsírszövetet, azt a szelektív-lokalizált sejthalált okozza a celu-sejteknél, amely során a kikristályosodott cellulit tartalom kiürül a sejthártya-hasadás során. Kutatások kimutatták, hogy a zsírsejtek rosszabb módon tűrik a fagyasztást, mint a melegterápiákon alapuló viszonyokat jobban tűrő cellulit sejtek. A lehűtött terület helyi gyulladásos választ vált ki – súlyosabb formája a panniculitis (szubkután zsírszöveti gyulladás) – amely gyógyulási időtartama alatt a zsírszövet elvékonyodik. A fehér zsírszövetben a hideg hatására bekövetkező apoptózis (sejthalál), ami kiadja proteáz nevű enzimnek a parancsot. Az enzim elindít egy folyamatot, amely hatására a sejtek zsugorodnak, külön a szomszédos sejtek szétesnek, és kis darabokra (kristályosodás), hogy végül felszívódjanak a szervezet természetes reakciója (fagocitózis) hatására.

A barna zsírszövet fő szerepe a jelentős mitokondrium mennyiségéből adódik, amely a zsírok oxidációjából származó energiát hőtermelésre fordítja, így segít a testhőmérséklet fenntartásában. A barna és a fehér zsírszövet között zsírfagyasztás során együttműködés alakul ki. A fehér zsírszövet a barnát zsírsavakkal látja el, hogy a barna zsírszövet ATP és hőtermelésre is tudjon energiát fordítani. A fehér zsírszövet zsírsav szolgáltató, még a barna zsírsav felhasználó. Cambridgei kutatók felfedeztek egy fehérjét ( BMP8B ), ami a hőtermelés növelésére serkenti a barna zsírszövetet.

A Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársai kísérleti egerekben tanulmányozták a barna zsír működését. A vizsgálat során megállapították, hogy az immunrendszer speciális takarítósejtjei, a makrofágok indítják be a barna zsírsejteket az energiaégetésre. A tanulmányok arra világítanak rá, hogy a barna zsírszövet anyagcseréje szinte teljes egészében az agytól függ, azonban a legújabb kutatás az immunrendszernek tulajdonít nagy jelentőséget. Dr. Ajay Chawla és munkatársai szerint a jelenség egy evolúciós maradvány lehet, ugyanis az ősi létformákban szorosabb volt az immunrendszer és az anyagcsere közötti kapcsolat. A makrofágnak nevezett falósejtek a szövettörmeléket, és a behatoló baktériumokat pusztítják el – így segítve a fertőzés elleni harcot. Korábban nem merült fel, hogy ezek a sejtek kapcsolatban állnának az anyagcsere szabályozásával.
Régóta ismert, hogy az agy befolyásolja a zsír működését: a megfelelő szignál hatására a fehér zsír felszabadítja a triglicerideket, melyek a véráramon keresztül a barna zsírhoz jutnak, melyek a bontás során hőt szabadítanak fel. A barna zsírszövet igen sűrű erezettsége aztán a termelt hő szervezetben való eloszlásához járul hozzá. Az agy érzékeli a külső hőmérsékletet, és amennyiben szükséges, a noradrenalin nevű hormon segítségével beindítja a folyamatot. Azonban a szóban forgó kutatás megállapította, hogy mind a fehér, mind a barna zsírszövet makrofágokat is tartalmaz, ezek a sejtek hideg hatására egerekben képesnek bizonyultak a noradrenalin előállítására – hasonló végeredménnyel.

ScienceDaily (május 12, 2010) – A tudósok a Német Rákkutató Központ (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) tett közzé egy cikket a Science-ben kiderült, hogy a COX-2 enzim gyulladást okoz , és ez serkenti az új barna zsírszövet képződését egerekben. A barna zsírszövet az energiát alakítja hővé. Ezért azok az egereknek, amiknek fokozott COX-2-termelésük, magasabb energia fogyasztásuk , és karcsúbbak. Az enzim segíti a gyulladáskeltő hormonok termelődését, melyek kulcsszerepet játszanak a barnazsír-termelődésnél, ezáltal a testsúlyszabályozást indítja el az adott testrészen.

Érezze Magát jól a bőrében!

Szeretettel:

Bárányos Zsuzsa

Kozmetikus, elektrokozmetikus a hatékony alakformálás és bőrfiatalítás szakértője

06/20-396-1953

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: