Tovább a tartalomra
január 20, 2013 / baranyoszsuzsa

Lassan 27 éve, hogy nincs már velünk a Királylány

Szomorú apropója van a mai bejegyzésemnek. A kozmetika fogalmához mindig szervesen hozzátartozik a szépség. Ma lenne 44 éves Molnár Csilla Andrea a tragikus sorsú Szépségkirálynő. Még csak 44 éves lenne és már 27 éve örökre alszik. A második világháború után 1985-ben rendeztek először szépségversenyt itthon amin egy 16 éves gimnazista lány fejére került a Magyarország Szépének járó korona. Mivel csak 2 évvel születtem később nála, elevenen él bennem, hogy akkor ez milyen nagydolog volt. Tiniként éltem meg a győzelmét és csupán egy évvel későbbi halálát. Megérte ennek a gépezetnek, hogy halálba kergettek egy 17 éves lányt? Öt perc hírnévnek egy élet lett az ára? Nem engedném, hogy 16 éves gyerekek olyan versenyeken vegyenek részt, ami hirtelen kiemeli őket az ismeretlenségből és számukra addig elképzelhetetlen magaslatokba juttatja majd kegyetlenül elengedi a kezüket és zuhanhatnak a semmibe védő háló nélkül. 28 év alatt a legtöbben elfelejtették, hogy ennek a gyönyörű kamaszlánynak a másodok keresztneve Andrea volt és már csak Molnár Csillaként él az emlékezetekben. Ma egy sikeres nő, boldog családanya lehetne, de neki mindez nem adatott meg. Az volt a sorsa, hogy egy ország szépségkirálynője legyen de ennek az élete volt az ára. Nagyon nagy ár ez. Megérte? Biztos, hogy nem, de senki nem gondolta, tudhatta, hogy ez lesz a vége. Három évig nem rendeztek szépségversenyt itthon, ma meg már annyi van, hogy nincs is jelentősége, hogy melyiket ki nyeri meg. Miért kell ahhoz valakinek értelmetlenül meghalnia, hogy még ennyi idő után is emlékezzünk rá?
Molnár Csilla számára nagy csalódás volt, hogy a máltai Miss Európa versenyen végig a legtöbb pontot kapta, de a második és a harmadik helyen kialakult holtverseny miatt a zsűri az öt lányt köztük Csillát is a színpadra hívták. Itt történt meg az, hogy minden pontozás nélkül két perc után addig az egyik holtversenyben második helyen álló lányt lett az első helyezett és a holtversenyben harmadik helyen álló lány lett az első udvarhölgy és Csilla addigi legmagasabb pontszámmal csak harmadik helyezett lett. Talán ennél is jobban fájhatott neki, hogy az ő koronájával koronázták meg Raquel Bruhnt és ez a kép járta be a világsajtót. Mint később kiderült amikor Csillával magával vitették a koronáját a máltai versenyre annak az volt az oka, hogy a magyar szervező felajánlotta az Európa-szépe versenyt szervező cégnek, hogy ők majd küldenek a magyar győztessel egy koronát.
Azóta is több elképzelés van azzal kapcsolatban, hogy az utolsó két percben miért változtatták meg a verseny eredményét. Többen találgatnak, az igazságot soha nem fogjuk megtudni. Mit érezhetett Csilla amikor átélte ezeket? Alig 17 évesen az egyik perben már szinte Európa szépe volt és két perc múlva a saját koronáját egy másik lány fején látta. Csak azért, hogy a máltai verseny szervezői megspórolják egy korona árát. Még azt is elvették tőle ami már az övé volt. Csilla életében nem kapta vissza a koronáját, halála után ajánlotta fel a készítető, hogy a családnak adja, mert kegyeleti okokból nem lett vándorkorona.
Az öngyilkosság csak segélykérés volt de más lett belőle és a miértekre soha nem kapunk már választ….
Hát álmodj Királylány!

ÁLMODJ, KIRÁLYLÁNY (Zene: Menyhárt János, szöveg: Miklós Tibor, előadja: Homonyik Sándor, 1989)

Annyi mindent elvesztettél már
Míg rádvirradt a nap
Mikor győzni tudtál
Úgy indultál őszintén s tisztán
De hosszú volt az út
S talán túl sok a sár
Csillag voltál, azt mondják
S nem vigyáztunk rád
Egy lélegzetnyi boldogság
Ennyi volt tán
Ez volt az élet

Játszottál és játszottak veled
Sok gyöngyként pergő szó
Hamis bók hová lett
Lásd önmagad is elveszítetted
Még azt is feledted, hogy szerettél
S szerettek
Ránk nézel egy fényképről
A szemed titkot rejt
Egy titkot, melyet többé már
Nem sejthet meg
Nem fejt meg senki

Álmodj, királylány
Ahogy a mesében, oly békén
Álmodj, királylány
Az is álom volt, hogy éltél
Nekünk is álom vagy ma már
Álmodj hát, álmodj hát.

A szépek szépe balladája (Első Emelet, 1986)

Haja lobog a szélben
Arca a tó vizén.
Csak egy lány; a sorsa az,
Hogy gyönyörű szép.

Álmok csapdája hívja,
Átöleli a fény
És a lány eléri azt,
Amit ő sem remélt.

A szépek szépe,
mondd hova lett?!
A szerelem várta még.
Mosolya átlebeg a feledés felett.
Fiú-szemekben él

Szavak szúrnak a szívbe
És a szépség se véd.
Senkitől sem óvja őt
A tizenhat év.

Átkos áldása űzi.
Elsötétül a fény.
És a harang most érte szól,
De már nem válaszol

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: